Αυτό το αυτοκίνητο υπόσχεται να γίνει ένα με… το περιβάλλον

190

Δεν έχουμε σταματήσει να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο και πιο πράσινο κόσμο—τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Και μαζί μας φαίνεται να μην έχουν σταματήσει να ελπίζουν και οι συντάκτες του BBC που σε πρόσφατο αφιέρωμά τους παρουσιάσαν το, κατά τη γνώμη τους, πιο πράσινο αυτοκίνητο στον κόσμο το οποίο, όπως θα δείτε κι εσείς, μάλλον δεν απευθύνεται σε αλλεργικούς οδηγούς! 

thehomeissue_prasino

Στην ουσία πρόκειται για ένα Smart καλυμμένο με 5 τ.μ. πρασινάδας.

Το αυτοκίνητο αποτελεί το τελευταίο μεγάλο project του εργαστηρίου Moovel Lab και φέρει την ονομασία «GreenSkin» (ελληνιστί «Πράσινο Δέρμα»). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συνηθισμένο Smart Fortwo το οποίο όμως είναι καλυμμένο με 5 τ.μ… πρασινάδας! Για την ακρίβεια, οι εμπνευστές του κάλυψαν το αυτοκίνητο με μια παχιά «κουβέρτα» παχύφυτων, της οικογένειας Sedum, τα οποία είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Κι ενώ δηλώνουν ότι αυτή η μικρή πράσινη πινελιά δεν πρόκειται να σώσει άμεσα το περιβάλλον, εκτιμούν ότι θα μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει πίσω του το συγκεκριμένο όχημα.

Τα παχύφυτα που καλύπτουν το αυτοκίνητο είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.

Τα παχύφυτα που καλύπτουν το αυτοκίνητο είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους, οι ειδικοί του Moovel Lab αναμένουν ότι αυτό το καταπράσινο αυτοκίνητο θα «αφαιρέσει» επτά κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα ετησίως, επισημαίνοντας ότι ένα ώριμο δέντρο μπορεί να φιλτράρει 2,6 μέσα στο ίδιο διάστημα.

Παρόλα αυτά, οι συντάκτες του BBC τονίζουν ότι ενώ αυτό το νούμερο μπορεί να φαντάζει μικρό για ένα συμβατικό όχημα, δεν ισχύει το ίδιο για ηλεκτρικά οχήματα τα οποία αν «ντυθούν» στα πράσινα, ενδέχεται να έχουν σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα! Μπορεί το Moovel Lab να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα; Κανείς δε μπορεί να μας απαντήσει με σιγουριά. Προς το παρόν, το πράσινο αυτοκίνητο κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους της Στουτγάρδης στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος του εργαστηρίου.

Πηγή: www.bbc.com