Ασφάλεια στην κοινωνική δικτύωση: Πώς να προστατευθείτε στο αχανές διαδίκτυο

51

Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι, για επαγγελματικούς (και όχι μόνο) λόγους, δημιουργούν σε καθημερινή βάση λογαριασμό σε κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης (social media), αγνοώντας τους κινδύνους που υπάρχουν να αποκαλυφτούν σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής τους.

 

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο χρήστης συμμετέχει σε έναν κοινωνικό ιστότοπο χωρίς να έχει προηγουμένως συνειδητοποιήσει ότι μπορεί από αβλεψία (τις περισσότερες φορές) να αποκαλύψει προσωπικά του στοιχεία τα οποία ίσως τον βλάψουν σε προσωπικό ή και επαγγελματικό επίπεδο. Πέρα από τους επιτήδειους του διαδικτύου που προσπαθούν να αλιεύσουν πληροφορίες για «απρόσεκτους» χρήστες, ο μεγαλύτερος εχθρός της ασφάλειάς μας είμαστε εμείς οι ίδιοι! Και αυτό γιατί δεν είναι όλοι «φίλοι» μας και κάθε φορά που αναρτούμε κάποια πληροφορία μας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιούμε την έκθεση του ιδιωτικού απορρήτου μας.

 

Διαβάζετε τους όρους χρήσης

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr), η μέριμνα ξεκινά από την πρώτη στιγμή που αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, προτού εγγραφούμε σε οποιαδήποτε υπηρεσία θα πρέπει να διαβάσουμε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καταλάβει πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα από τη σελίδα. Μάλιστα, ειδικά στο Facebook, κατά καιρούς αλλάζουν μια σειρά από σημαντικούς όρους, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα.

 

Να μη βλέπουν όλοι τον λογαριασμό σας

Αφού τελικά αποφασίσουμε να ενταχθούμε σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, έρχεται η στιγμή να το φέρουμε στα μέτρα μας. Το πιο συχνό «λάθος» σε αυτή τη φάση είναι να αφήνουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας ως έχουν. Κατά κανόνα, οι αρχικές ρυθμίσεις είναι της λογικής «όλοι βλέπουν τα πάντα» και έτσι, από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο μενού Απόρρητο/Privacy.

Με τον τρόπο αυτόν περιορίζουμε -στον βαθμό του δυνατού- την πρόσβαση άλλων στον λογαριασμό μας. Και έτσι μειώνουμε κατακόρυφα τις πιθανότητες να αντλήσουν οι επιτήδειοι προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες μας, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας.

 

Αντίστοιχα, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική μας συναλλαγή, δεν δίνουμε σε κανέναν -με όποιον τρόπο και αν το ζητήσει και όποιος και αν δηλώσει ότι είναι- τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό μας.

 

Προσοχή με τις φωτογραφίες

Ειδικά για το Facebook, αλλά και για άλλα κοινωνικά δίκτυα με έμφαση στην εικόνα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις τοποθεσίες που «ανεβάζουμε». Για παράδειγμα, αν φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι μας, το σχολείο ή μέρη όπου συχνάζουμε, είναι πολύ εύκολο να μας εντοπίσει κάποιος, ακόμη και αν εμείς δεν το θέλουμε. Αν για παράδειγμα «ανεβάσουμε» φωτογραφίες από τις διακοπές μας, ενώ βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, οι επίδοξοι ληστές θα ξέρουν ότι το σπίτι μας είναι ακατοίκητο.

 

Να είστε συγκρατημένοι στις απόψεις σας

Μάλιστα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και σαφές πως οτιδήποτε «ανεβάζουμε» στα social media είναι προσπελάσιμο από τους φίλους μας και όχι μόνο. Αντίστοιχα, μια ανακοίνωση, μια δήλωση ή ένα σχόλιο που ενδέχεται να μας φέρει σε δύσκολη θέση είναι ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως καλό θα ήταν να μη δημοσιεύουμε κάτι για το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μετανιώσουμε.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε επιπλέον ότι, ακόμη και αν απενεργοποιήσουμε ή ακυρώσουμε τον λογαριασμό μας, πολλές από τις πληροφορίες αυτές δεν αφαιρούνται και ενδέχεται, επίσης, να τις συναντήσουμε και αλλού στο διαδίκτυο.

 

Καταχωρίστε τους «φίλους» σε ομάδες

Στην περίπτωση που κατά την περιήγησή μας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων δεχθούμε κάποιο προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, κατά κανόνα υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος καταγγελιών, την οποία και χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, στο Facebook υπάρχει η επιλογή «Αναφορά/Report».

Ως προς τη λίστα των φίλων, αν προσθέσουμε κάποιον σε αυτήν το άτομο αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στη σελίδα μας. Μπορεί δηλαδή να βλέπει τις φωτογραφίες μας και να γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας μας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε διαβαθμίσεις μεταξύ των ψηφιακών μας φίλων στο Facebook (π.χ. άλλες ρυθμίσεις για τους συναδέλφους και άλλες για τους συγγενείς), υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μέσω των διαφορετικών ομάδων στους φίλους. Καθεμία από αυτές μπορεί να βλέπει διαφορετικά στοιχεία του προφίλ, ώστε να αποφεύγονται οι… παρεξηγήσεις.