Ασφάλεια στα κινητά, τι πρέπει να γνωρίζετε !

163

Ασφάλεια στα κινητά

Από τον καιρό που τα phone γίνανε smart, ο χρήστης άρχισε να αντικαθιστά τον υπολογιστή με το κινητό του. Από την ενημέρωση των κοινωνικών επαφών του μέχρι τις συναλλαγές μέσω internet banking, το phone banking. Κάθε πόρτα, όμως, που ανοίγει ο χρήστης αφήνει και τη «σκοτεινή πλευρά» της τεχνολογίας να περάσει, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στα κινητά για την προστασία των δεδομένων σας είναι αρκετές. Γνωστότερη είναι η χρήση PIN – η χρήση του κωδικού ασφαλείας, ακόμα και όταν «κλειδώνει» το πληκτρολόγιο. Μια διαδικασία που, αν και πολλοί την αποφεύγουν γλιτώνοντας μερικά δευτερόλεπτα και τον κόπο της πληκτρολόγησης, προσφέρει επαρκή ασφάλεια των δεδομένων σας σε περίπτωση που το κινητό σας πέσει σε ξένα χέρια.

Βιομετρικά στοιχεία

Η ασφάλεια με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων δεν είναι τόσο συνηθισμένη, αν και οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα από τις ταινίες τύπου «Επικίνδυνες Αποστολές». Σαρωτές παλάμης ή δακτύλων για τη λήψη αποτυπωμάτων, αναγνώριση φωνής ή σάρωση της ίριδας του ματιού. Βέβαια, σε ευρεία κατανάλωση, το πιο διαδεδομένο σύστημα ασφαλείας –και αυτό στους φορητούς υπολογιστές– είναι ο σαρωτής δακτύλου (fingerprint reader). Τι γίνεται, όμως, στα κινητά;

Ασφάλεια στα Android

Για τα smartphone με λειτουργικό Android υπάρχουν εφαρμογές και ρυθμίσεις που μπορεί να αυξήσουν λίγο ή πολύ την ασφάλεια των δεδομένων σας. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε η εφαρμογή Finger Print Security. Είναι ένας βιομετρικός σαρωτής που «διαβάζει» το δακτυλικό αποτύπωμά σας. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, αφού είναι μια «φάρσα» για την «εξαπάτηση» των φίλων σας. Την ώρα που η εφαρμογή σαρώνει ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ακούγονται κάποια «μπιπ». Αν τραβήξετε το χέρι στον καθορισμένο αριθμό «μπιπ» (τον ορίζετε εσείς μέσω της εφαρμογής), η συσκευή ξεκλειδώνει. Σκεφτείτε, όμως, τι αποτέλεσμα θα είχε σε περίπτωση που σας έκλεβαν τη συσκευή και προσπαθούσαν να τηλεφωνήσουν, χρεώνοντας μεγάλα ποσά στο νούμερό σας.

Το iPhone σας βλέπει

Ένα βήμα παραπέρα σας πάει το Eye Scanner-iris identification για iPhone, μία εφαρμογή που «διαβάζει» την ίριδα του ματιού σας. Κοιτάξτε κατάματα (κυριολεκτικά) στην κάμερα και αυτή θα αναγνωρίσει το μοναδικό αποτύπωμα της ίριδας του ματιού σας. Φυσικά, και αυτή η εφαρμογή ανήκει στην κατηγορία της διασκέδασης και δεν σαρώνει στην πραγματικότητα το μάτι σας, οπότε μη στηριχθείτε στην αποτελεσματικότητά της, αν έχετε κάτι να κρύψετε. Επίσης, υποστηρίζει iPhone 4 και άνω, αφού χρειάζεται μπροστινή κάμερα.

Αναγνώριση προσώπου

Πέρα όμως από τις εφαρμογές που θυμίζουν τη λειτουργικότητα των ψεύτικων καμερών παρακολούθησης στα σπίτια, τα τηλέφωνα με λειτουργικό Android διαθέτουν άλλη μία ρύθμιση ασφαλείας. Η αναγνώριση προσώπου εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2011, στο Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Βέβαια, όσοι χρήστες δοκίμασαν τη ρύθμιση αυτή δεν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Η αναγνώριση προσώπου δεν είχε μεγάλη ακρίβεια, με αποτέλεσμα η συσκευή να ξεκλειδώνει και από πρόσωπα που έμοιαζαν στον αρχικό κάτοχο. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είχε η αδυναμία αναγνώρισης «ζωντανού προσώπου». Έτσι, η συσκευή μπορούσε να ξεκλειδώσει ακόμα κι αν κάποιος έβαζε μπροστά στην κάμερα μια φωτογραφία του πρώην κατόχου της τυπωμένη ή από άλλη συσκευή προβαλλόμενη στην οθόνη της.

Τον Ιούνιο του 2012, και με την έλευση του Jelly Bean (Android 4.1), προστέθηκε μία επιπλέον ρύθμιση στην αναγνώριση προσώπου. Σε περίπτωση που τσεκάρετε τη ρύθμιση «Liveness Chess», το έξυπνο κινητό σας περιμένει να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας, για να πιστοποιήσει ότι μπροστά στην κάμερα βρίσκεται «ζωντανό πρόσωπο» και όχι φωτογραφία.

Λίγος κόπος, περισσότερη ασφάλεια

Ακόμα βέβαια και με αυτή τη βελτίωση, η αναγνώριση προσώπου δεν αποτελεί καλύτερη λύση ασφαλείας από τη χρήση του PIN. Μπορεί να θέλει λίγο κόπο για την πληκτρολόγησή του κάθε φορά που θέλετε να μπείτε στη συσκευή σας, ειδικά σε συχνές χρήσεις, αλλά αποτελεί καλή λύση για την προστασία των δεδομένων σας από ανεπιθύμητα βλέμματα. Ειδικά όταν έχετε λόγους να το κάνετε – αλλά αυτό το αφήνουμε στη δική σας κρίση και στη δική μας φαντασία.

Όμως, όλες οι δικλίδες ασφαλείας, ακόμα κι αν αποτελούν εφαρμογές στην κατηγορία της διασκέδασης, μπορούν να σας προστατεύσουν από τυχαίες παραβιάσεις. Γιατί, ως γνωστό, ότι κλειδώνει… ξεκλειδώνει. Και αν κάποιος έχει μεγάλο συμφέρον από τα δεδομένα σας, θα διαθέτει σίγουρα τα κατάλληλα εργαλεία για να τα πάρει χωρίς τη θέλησή σας.

Το θέμα είναι στις τυχαίες περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας να είστε προστατευμένοι στο μέγιστο.