Αρκετοί αυτοί που δεν κατανοούν τις mobile ψηφιακές απειλές

78

Οι φορητές συσκευές είναι πλέον πιο δημοφιλείς από ποτέ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να υποτιμούν τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν. Σύμφωνα με έρευνα της KasperskyLab και της B2BInternational, το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει τίποτα ή γνωρίζει ελάχιστα για το mobile κακόβουλο λογισμικό. Και η άγνοια αυτή γίνεται «παιχνίδι» στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών.

Τα στοιχεία της έρευνας για την Ευρώπη δείχνουν ότι μόνο το 47% των Android smartphone και το 61% των Android tablet προστατεύονται από μία λύση antivirus. Στο σύνολο μάλιστα των συσκευών (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος), το 26% των smartphone και το 43% των tablet δεν προστατεύονται καν με κωδικό πρόσβασης. Η επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών ενδέχεται να προκύπτει από το γεγονός ότι το 27% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει την ύπαρξη ψηφιακών απειλών με στόχο φορητές συσκευές και το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει γι’ αυτές, αλλά δεν του προκαλούν ανησυχία.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το 18% των απροστάτευτων Android smartphone περιέχει ακριβώς τις πληροφορίες που οι επιτιθέμενοι επιθυμούν να βρουν, δηλαδή κωδικούς ΡΙΝ για τραπεζικές κάρτες, κωδικούς πρόσβασης για ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα και άλλα οικονομικά στοιχεία. Το 24% αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα, προσωπικά και επαγγελματικά email, VPN δίκτυα και άλλους ευαίσθητους πόρους. Ακόμα κι αν οι χρήστες δεν ασχολούνται με τον ορισμό κωδικού πρόσβασης για να σταματήσουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις συσκευές τους, εξακολουθούν να αποθηκεύουν στα smartphone τους προσωπικά email (49%), επαγγελματικά email (18%), καθώς και «δεδομένα που δεν θα ήθελαν να δει κανείς» (10%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες Android συσκευών αντιμετωπίζουν απειλές πιο συχνά από τους χρήστες Windows συσκευών*. Επίσης, οι τελευταίοι φαίνεται ότι γνωρίζουν περισσότερα για τις mobileαπειλές και τείνουν να προστατεύουν τις συσκευές τους σε 9 από τις 10 περιπτώσεις. Έτσι, η έρευνα διαπίστωσε ότι σε περίοδο 12 μηνών, το 41% των χρηστών Androidsmartphone και το 36% των χρηστών Androidtablet αντιμετώπισαν κακόβουλες εφαρμογές. Αντίστοιχα, παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί onlineυπηρεσιών του 18% των χρηστών Androidsmartphone και του 24% των χρηστών Androidtablet, ενώ οι οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις επηρέασαν το 43% των χρηστών smartphone και το 50% των χρηστών tablet με αυτό το λειτουργικό σύστημα. Σε γενικό επίπεδο, τα αντίστοιχα ποσοστά για όλες τις φορητές συσκευές (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος) διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 31% (κακόβουλό λογισμικό), 14% (παραβίαση λογαριασμών online υπηρεσιών) και 43% (οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις). Τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα μεγέθη μόνο για τις συσκευές Android.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρήστες φορητών συσκευών αντιμετωπίζουν συχνά onlineαπειλές. Οι συσκευές είναι πλέον σε θέση να εκτελούν πολλές περισσότερες εργασίες και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν. Έτσι, είναι φυσικό να προσελκύουν και απατεώνες. Για να αποφύγουν να πέσουν θύματα απάτης, οι χρήστες θα πρέπει να προστατεύουν τις συσκευές τους ενάντια στις ψηφιακές απειλές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύουν σε αυτές», δήλωσε ο VictorYablokov, Head of Mobile Product Line της Kaspersky Lab.

Το KasperskyInternetSecurityforAndroid προστατεύει τις Android συσκευές από γνωστές αλλά και νέες φορητές απειλές. Εκτός από anti-malware και anti-phishing προστασία, περιλαμβάνει και τεχνολογίες “Anti-Theft” και “PrivacyProtection”. Η λύση δεν επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του λειτουργικού συστήματος ή τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για να καλύψει το κενό γνώσης που παρατηρείται στους χρήστες, η Kaspersky Lab έχει δημιουργήσει ένα βίντεο σχετικά με την εξέλιξη των mobile κινδύνων. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τις φορητές απειλές, τα διάφορα είδη των απειλών και των μεθόδων «μόλυνσης» είναι διαθέσιμες στην έκθεση «TheEnemyonyourPhone», στο Securelist.com.