Από τη Γη στο Διάστημα και… πίσω

120

Το όνειρο της «ανακύκλωσης» πυραύλων

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA, η SpaceX είναι μια από τις εταιρείες με την οποία υπεγράφη συμφωνία για τη μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού και προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Elon Musk, έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Κατασκευή πυραύλων οι οποίοι θα μεταφέρουν το όχημα στο Διάστημα, στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω και θα προσγειώνονται με ακρίβεια στο έδαφος, προκειμένου να επαναχρησιμοποιούνται σε νέες αποστολές.
Ενδεχόμενη επιτυχία του προγράμματος ισοδυναμεί με δραστική μείωση του συνολικού κόστους κάθε αποστολής, ανοίγοντας νέους δρόμους στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέχρι στιγμής, κάθε προωθητικός πύραυλος διαλύεται σε κομμάτια και καταλήγει -τις περισσότερες φορές- στη θάλασσα ή σε αχανείς στέπες. Δυστυχώς για την SpaceX, ούτε αυτή τη φορά το σχέδιό της στέφθηκε με επιτυχία.

Καρέ-καρέ η αποτυχημένη προσγείωση του Falcon 9

Όπως φαίνεται και στο video που ακολουθεί, ο Falcon 9 (με ύψος όσο 14 όροφοι πολυκατοικίας) προσέγγισε την ειδική πλατφόρμα στα ανοικτά του Κανάβεραλ στη Φλόριντα, ωστόσο κατά την προσγείωσή του αναποδογύρισε και εξερράγη. Επόμενη προγραμματισμένη εκτόξευση είναι στις 19 Ιουνίου. 

Πηγή: http://www.zougla.gr/kosmos/article/prosexos-mixani-espreso-ston-die8ni-diastimiko-sta8mo