Από τα 599 ευρώ το iPhone 5C-από τα 699 το iPhone 5S

94

Ανακοινώθηκαν τελικά οι νέες συσκευές της Apple: iPhone 5C και iPhone 5S. Βέβαια περιμέναμε το 5C, ή αλλιώς «φθηνό iPhone» να κοστίζει χαμηλότερα, καθώς σύμφωνα με το γαλλικό και το γερμανικό online κατάστημα της Apple, η τιμή του θα αγγίζει τα 599 και 699 ευρώ, για την έκδοση με τα 16 και 32 GB αντίστοιχα.

 

Ως προς τη συσκευή, επιβεβαιώθηκαν οι φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, και το iPhone 5C είναι κατασκευασμένο από πολυκαρβονικό υλικό, ενισχυμένο με μεταλλικό πλέγμα, και θα διατεθεί σε 5 διαφορετικά χρώματα. Όπως και το iPhone 5, θα έχει οθόνη Retina 4 ιντσών, επεξεργαστή A6 και κύρια κάμερα 8 Megapixel. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που άλλαξαν είναι η βελτιωμένη κάμερα για βιντεοκλήσεις, η υποστήριξη δικτύων 4G και η μπαταρία – η οποία είναι «εντυπωσιακή», σύμφωνα με την Apple, χωρίς ωστόσο να δοθούν στοιχεία για την αυτονομία της.

 

Από την άλλη, το iPhone 5S θα έχει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κουμπί έναρξης – επιβεβαιώνοντας και πάλι τα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί. Εκτός από το ξεκλείδωμα ο αισθητήρας θα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του χρήστη κατά την αγορά εφαρμογών και άλλου υλικού από το iTunes. Επίσης, τα δακτυλικά αποτυπώματα θα παραμένουν αποθηκευμένα στη συσκευή, και δεν θα μεταφέρονται μέσω Web σε καμία υπηρεσία της Apple.

 

Τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του 5S αφορούν τον επεξεργαστή του A7, ο οποίος είναι ο πρώτος 64-bit για κινητό τηλέφωνο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να είναι δύο φορές ταχύτερο σε υπολογιστή ισχύ από αυτόν του iPhone 5, και πέντε φορές πιο αποδοτικός στην αναπαραγωγή γραφικών. Το 5S θα έχει καλύτερες επίσης φωτογραφικές επιδόσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζονται από τον κατά 15% μεγαλύτερο αισθητήρα. Ωστόσο, η Apple δεν χρησιμοποίησε την επιπλέον επιφάνεια για να αυξήσει τον αριθμό των pixel, αλλά το μέγεθός τους. Έτσι, σε συνδυασμό με τον καινούριο φακό, η κάμερα του κινητού θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, η κάμερα θα μπορεί να τραβήξει 10 καρέ το δευτερόλεπτο και να βιντεοσκοπήσει σε ανάλυση HD με ταχύτητα 120 FPS, κάτι που σημαίνει πως υποστηρίζει αργή κίνηση.

 

Τα μοντέλα θα βγουν στις αγορές στις 20 Σεπτεμβρίου (δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα προς το παρόν), ενώ θα παραμείνει στην κυκλοφορία το iPhone 4S. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης  πως θα προσφέρει τη σουίτα iWork δωρεάν με όλες τις νέες συσκευές. Επίσης, γνωστοποίησε πως από τις 18 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του iOS 7.

 

Όσον αφορά το νέο λειτουργικό, η Apple ανακοίνωσε ότι θα φέρει ένα εντελώς νέο γραφικό περιβάλλον, πολλές καινούριες λειτουργίες και ενσωματώνει το iTunes Radio, τη μουσική υπηρεσία της Apple. Το iOS 7 θα διατεθεί για το iPhone 4 και άνω, και το iPad 2 και άνω, το iPad mini, και το iPod touch «5 γενιάς».

 

Τιμή iPhone 5C: 599 ευρώ (16 GB), 699 ευρώ (32 GB)

Τιμή iPhone 5S: από 699 ευρώ