Αντίστροφη μέτρηση για την αγορά πληροφορικής

132

Η εταιρεία ερευνών IDC εκτιμά ότι το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την ελληνική αγορά πληροφορικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία παρουσίασε χθες ο αναλυτής της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Β. Καρανίκας, το 2012 n ελληνική αγορά πληροφορικής θα φτάσει τα 2,095 δισ. δολάρια, σημειώνοντας νέα μείωση 3,9% σε ετήσια βάση.

Όμως, το 2013 αναμένεται να υπάρξει μία οριακή αύξηση της τάξεως του 1,8% και η αγορά να διαμορφωθεί στα 2,132 δια δολάρια. Οι εκτιμήσεις της έγιναν, πάντως, λαμβάνοντας μακροοικονομικές προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές -αρνητικές πιθανότατα- στα ποσοστά. To 2011, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της IDC, n συνολική αξία της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα έφτασε τα 2,18 δισ. δολάρια (σε σταθερές ισοτιμίες 1,65 δισ. ευρώ), σημειώνοντας μείωση 11% σε ετήσια βάση.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επηρέασε για ακόμη μία χρονιά και τις τρεις βασικές κατηγορίες του κλάδου της πληροφορικής (hardware, λογισμικό και υπηρεσίες πληροφορικής), με την πρώτη να επηρεάζεται περισσότερο, σημειώνοντας μείωση 16,4% σε ετήσια βάση. Γιατο2012 αναμένεται περαιτέρω μείωση 4,9%, στα 6,3 δισ. δολάρια, ενώ είναι πιθανό οι υπηρεσίες κινητής να έχουν μία οριακή αύξηση.