Άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης τεχνολογικών προϊόντων CES 2017

724

Νέος χρόνος, νέες τεχνολογίες, νέα gadgets. Το Consumer Electronics Show του Λας Βέγκας, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως, γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια. Και μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου, μαζί με πολλές – περισσότερες από κάθε άλλη φορά – startups θα παρουσιάσουν τα τελευταία τους επιτεύγματα σε έναν χώρο όπου για πρώτη φορά είδαμε το βίντεο το 1970, τη βιντεοκάμερα και το CD player το 1981 ή το Xbox το 2001. Η φετινή διοργάνωση διαρκεί από τις 5 έως τις 8 του μήνα, αλλά ήδη κάποια previews έχουν δώσει το στίγμα της. Ας δούμε τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν.

Τηλεόραση

Μία κατηγορία προϊόντων που αναζητούνται τρόποι προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν μοντέλο είναι αυτή της τηλεόρασης. Παραδοσιακά, στο Λας Βέγκας παρουσιάζονται νέα μοντέλα, κάτι που συνέβη και φέτος με τις Samsung και LG να επιδιώκουν να υποστηρίζουν ότι οι καινούριες «ναυαρχίδες» τους προσφέρουν ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η μεν Samsung παρουσίασε τις νέες τηλεοράσεις που βασίζονται στην αποκαλούμενη QLED τεχνολογία, όπου το Q αντιπροσωπεύει το quantum dot. Η δε LG παρουσίασε τηλεοράσεις που βασίζονται στην τεχνολογία nano cell, η οποία, επίσης, προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Το ερώτημα που συνεχίζει να υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι κατά πόσον αυτές οι βελτιώσεις που γίνονται είναι αρκετές για να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν την τηλεόραση τους.

Φορητοί υπολογιστές

Στη φετινή CES παρουσιάζονται, επίσης, και ουκ ολίγα νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως διαθέτουν καλύτερους επεξεργαστές και γενικότερα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν. Σε επίπεδο σχεδιασμού, συνεχίζεται η τάση που θέλει τους φορητούς υπολογιστές να είναι πιο ελαφρείς και περισσότερο «ευέλικτοι» και να διαθέτουν αποσπώμενα πληκτρολόγια.

Η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση που προωθούν κατασκευαστές, όπως είναι η Lenovo και η Dell, σχετίζεται με τα περιθώρια της οθόνης. Συγκεκριμένα, στα ακριβότερα μοντέλα που παρουσιάζονται το περιθώριο της οθόνης μειώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό και πρακτικά να είναι ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος υπολογιστής με οθόνη 13,3 ιντσών και ελάχιστο περιθώριο μπορεί να είναι μικρότερος σε μέγεθος σε σχέση με ένα παλαιότερο μοντέλο προσφέροντας, όμως, την ίδια επιφάνεια εργασίας. Και δεν είναι λίγοι οι χρήστες εκείνοι για τους οποίους αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναζητούν υπολογιστές που να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολοι στη μεταφορά τους αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουν και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας.

Αυτοκίνητο

Τα αρχικά CES αντιστοιχούν στις λέξεις Consumer Electronics Show αλλά εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορεί -εν είδει ανεκδότου- ότι θα πρέπει να σημαίνουν Car Electronics Show. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έντονη παρουσία των αυτοκινητοβιομηχανιών με την Ford να είναι εκείνη που ξεκίνησε αυτή την «παράδοση», αλλά πλέον ο αριθμός των μεγάλων κατασκευαστών που να δηλώνουν παρών να έχει αυξηθεί πολύ. Η Ford ανακοίνωσε στο Λας Βέγκας οκτώ νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Chrysler έκανε γνωστό ότι εισέρχεται και αυτή στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της κινεζικής Faraday, η οποία υποστηρίζει ότι το FF91 μοντέλο της προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα μοντέλα της διάσημης -στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- Tesla.