Αξεσουάρ για Retro Gaming

51

Θυμάστε την εποχή των arcade; Τα «coinops», ελληνιστί «δεκαρικάκια», «κερματοφάγοι», «ταΐζας–gameover»; Οι νοσταλγοί του ροκ-εν-ρολ και των ρετρό παιχνιδιών πάντα έβρισκαν τρόπους να καλύπτουν το κενό. Tα παιχνίδια της εποχής του περασμένου αιώνα (ή μήπως της περασμένης χιλιετίας), που μπορεί να μην είχαν τα τέλεια γραφικά –ή και καθόλου ;)–διέθεταν αυτό που λέμε «gameplay» και διάρκεια.

Εξομοιωτές παιχνιδιών arcade, με γνωστότερο τον ΜΑΜΕ (Multiple Arcade Machine Emulator – για να μαθαίνουν οι νέοι), αλλά και πολλές συλλογές παιχνιδιών από εταιρείες του χώρου, όπως Atari, Namco και Activision, κυκλοφορούν ακόμα και για σύγχρονες κονσόλες, smartphones και tablet.

Ποια όμως είναι η διαφορά στην απόλαυση; Τι είναι αυτό που λείπει από την αίσθηση που είχαμε όταν πηγαίναμε στα «ουφάδικα» να παίξουμε; Εκτός βέβαια από τα λεφτά που καταθέταμε και την αίσθηση της γεμάτης κέρματα τσέπης που σιγά σιγά ελάφραινε λες και είχε τρύπα…

Μα φυσικά το χειριστήριο και τα κουμπιά. Αυτά τα αθάνατα εξαρτήματα πάνω στα οποία διοχετεύαμε όλη την ένταση του συναγωνισμού, τη χαρά της νίκης ή ακόμα την οργή και τη θλίψη της ήττας και του Game Over. Χειριστήρια που αντέχουν στον χρόνο και στον gamer (όλων των επιπέδων). Αγγίξτε, νιώστε, παίξτε και θυμηθείτε τις εποχές των arcade, χωρίς να επιβαρύνετε ή να καταστρέψετε την αγαπημένη σας σύγχρονη συσκευή. Insert coin to continue reading []

 

JoystickIT

Ένα μικροσκοπικό μεν, θαυματουργό δε χειριστήριο, που σας επιτρέπει να κάνετε κινήσεις ακριβείας και να σημειώνετε υψηλά σκορ στα αγαπημένα σας παιχνίδια. Συνεργάζεται με οποιοδήποτε παιχνίδι διαθέτει onscreen control pad. Κυκλοφορεί για iPhone και iPad, αλλά και για smartphones ή tablet με Android.

iPhone/Android: $18

(http://www.thinkgeek.com/gadgets/cellphone/e8f5/)

iPad/Android Tablet: $9 το ένα, $16 τα δύο (http://www.thinkgeek.com/gadgets/cellphone/e75a/)

 

iCade 8-Bitty

Μεγαλύτερη όμως αίσθηση έχει αυτό το ασύρματο χειριστήριο για iPhone/iPad ή Android. Πρόκειται για ένα κλασικό DPad 8μπιτης κονσόλας του ’80. Περιλαμβάνει τέσσερα κουμπιά στην πρόσοψη, οκτώ κουμπιά ελέγχου, τα γνωστά «Select» και «Start» και δύο κουμπιά στα πλάγια. Συνδέεται μέσω Bluetooth με δυνατότητα auto power save mode. Ο εξομοιωτής MAME και το Atari App είναι πλήρως συμβατά με το 8-Bitty, για απολαυστικό gaming.

iPhone/iPad/Android: $30

(http://www.thinkgeek.com/electronics/retrogaming/ecea/)

 

iCadeiPad Arcade Cabinet

Ίσως η πιο ολοκληρωμένη πρόταση στο retro gaming. Ένα κάσωμα που θυμίζει arcade μηχάνημα για το iPad σας, με αληθινό χειριστήριο και κουμπιά. Το μόνο που λείπει είναι ίσως ο κερματοδέκτης, αλλά αυτό μάλλον θα το παραβλέψετε με τις αφραγκίες που πέφτουν τελευταία. Απλώς βάλτε μέσα το iPad σας, υποκαθιστώντας έτσι το μόνιτορ του μηχανήματος. Συνδέεται ασύρματα μέσω Bluetooth, ενώ υποστηρίζεται φυσικά από το Atari App, εξομοιωτές ρετρό παιχνιδιών, αλλά και από το χειριστήριο 8-Βitty της ίδιας εταιρείας που είδαμε, για απομακρυσμένο χειρισμό. Για να μαθαίνουν οι μικρότεροι.

iPad: €78

(http://www.iwantoneofthose.com )

 

Arcadie

Αντίστοιχη έκδοση κασώματος arcade κυκλοφορεί και για iPhone. Περιλαμβάνει χειριστήριο οκτώ κατευθύνσεων και δύο κουμπιά, ενώ προσφέρει και έξι δωρεάν παιχνίδια εποχής, τα Blasteroids, Alien Invaders, Ping (Pong), Stacker, Planet Defender και Invaders. Εκτός από το Ping, τα παιχνίδια έχουν βελτιωμένα γραφικά, εντυπωσιακά χρώματα και εκρήξεις, γεγονός που μπορεί να παραβλεφθεί, αφού κατά τα άλλα αποτελεί ύβρη για τους φαν.

iPhone: $20

(http://www.arcadie-arcade.com/)

 

USB Classic Joystick

Ένα κλασικό χειριστήριο, για να μη νιώσουν απογοητευμένοι οι χρήστες των PC. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι αποτελεί το αξέχαστο χειριστήριο της Atari 2600 με ένα κουμπί. Υποστηρίζεται από όλους τους εξομοιωτές. Κι αν σας κακοφαίνεται το ένα fire button, μπορείτε να το «ανοίξετε» και να το επεκτείνετε, αφού η πλακέτα του το υποστηρίζει. Φυσικά, δεν συνδέεται στην προϊστορική κονσόλα σας, αφού η θύρα USB δεν είχε εφευρεθεί ακόμα…

PC: $25 το ένα, $40 τα δύο

(http://www.thinkgeek.com/electronics/retro-gaming/2600/)

 

Retro NES USB Controller

Ενσύρματο είναι και αυτό το DPad με σύνδεση USB, που θυμίζει το αυθεντικό χειριστήριο της κονσόλας NES. Νοσταλγία για τους παλιούς καλούς καιρούς των 8 bit. Για πολλούς, στη σύγχρονη εποχή των πολλαπλών, προγραμματιζόμενων κουμπιών, των χειριστηρίων ανάδρασης με αισθητήρες και τόμους με οδηγίες χειρισμού, τα απλά χειριστήρια με ένα ή δύο κουμπιά αποτελούν λύτρωση.

PC: $30

(http://www.thinkgeek.com/geektoys/games/ba5a/)

 

Phone Skin

Μπορεί να μην αποτελούν βοήθημα στο παιχνίδι, το ότι όμως κρατάτε ακόμα στα χέρια σας –έστω και εικονικά– ένα ZX Spectrum ή ένα Gameboy σάς κάνει να νιώθετε ανωτερότητα έναντι των άλλων μελών του είδους σας. Δώστε προσοχή ωστόσο στις παρέες που δεν γνωρίζουν τις παραπάνω λέξεις, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της λέξης «αρχαίος» και την ηλικία σας.

iPhone4/Samsung Galaxy: £8

(http://retrogt.com/)

 

Arcade Money Box with Earth Defenders Arcade Game

Αν παρ’ όλα αυτά δεν είστε ικανοποιημένοι και σας… τρώει η τσέπη σας, αν αυτό που σας λείπει είναι η αίσθηση του «insert coin» και όχι του retro gaming, υπάρχει το Arcade Money Box: ένας κουμπαράς κερμάτων που, κάθε φορά που τον «ταΐζετε», σας δίνει δύο λεπτά παιχνιδιού στο Earth Defender. Τώρα μάλιστα! Είστε ικανοποιημένοι από όλες τις απόψεις. Τουλάχιστον όσο έχετε κέρματα.

Τιμή: €14

(http://www.play.com)


Επίλογος

Η διαμάχη των νέων με τους παλιούς gamers δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Επιχειρήματα στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν και οι δύο πλευρές. Δεν έχει καμία σημασία όμως. Ο καθένας ανήκει σε διαφορετική εποχή, και οι περισσότεροι δεν κατανοούν (ή δεν θέλουν να κατανοήσουν) τη διαφορετικότητα της άλλης πλευράς. Για τους λάτρεις των ρετρό παιχνιδιών δεν έχει σημασία το να υπερισχύσει κάποιος, αλλά η προσωπική απόλαυση του παιχνιδιού. Γιατί, κακά τα ψέματα, το παιχνίδι είναι μοναχική πορεία και απόλαυση, ακόμα κι όταν υπάρχουν αντίπαλοι ή συμπαίκτες. Το παν είναι η απόλαυση, και τα αξεσουάρ που παρουσιάσαμε προσπαθούν απλώς να την αυξήσουν. Κι αν εξακολουθούμε να μπορούμε να μοιραζόμαστε την απόλαυση, αυτό σημαίνει ότι οι οπαδοί των ρετρό παιχνιδιών δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση…

 

κείμενο: Ηλίας Φλωράκης