Αγοράστε τα εισιτήρια των αθηναϊκών συγκοινωνιών μέσω κινητού!

58

Την δυνατότητα να αγοράζουν εισιτήριο για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς on the go, τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους δίνουν πλέον στους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας οι Συγκοινωνίες Αθηνών.

Μεταφέροντας την πρακτική που εδώ και καιρό ακολουθείται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού οι Συγκοινωνίες Αθηνών προσφέρουν στους χρήστες τους την δυνατότητα να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους μέσω μιας εφαρμογής mobile ticketing. Με την ονομασία “TfA tickets” η εφαρμογή είναι δωρεάν διαθέσιμη για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS.

Με τον τρόπο αυτόν επιλύεται, τουλάχιστον για τους χρήστες των ΜΜΜ που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας, το πρόβλημα εξεύρεσης εισιτηρίων που αντιμετωπίζουν πολλοί επιβάτες καθώς ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές είναι δύσκολη η προμήθειά τους. 

Σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών μετά την αγορά, η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι η ενεργοποίηση του κατάλληλου εισιτηρίου πριν την επιβίβαση. Δύο λεπτά μετά την ενεργοποίηση, τα εισιτήρια θεωρούνται πλέον επικυρωμένα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την ενεργοποίηση, δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αγορά και ενεργοποίηση εισιτηρίου

Τα εισιτήρια που διατίθενται από την εφαρμογή έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές με τα εκδοτήρια και τους αυτόματους πωλητές των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Οι επιβάτες για να αγοράσουν περισσότερα από ένα εισιτήρια επιλέγουν τον αριθμό των εισιτηρίων που επιθυμούν από τον κατάλογο των προϊόντων και στη συνέχεια, ενεργοποιούν τόσα εισιτήρια όσα και τα άτομα που θα επιβιβαστούν στο Μέσο. Όλα τα άτομα, για τα οποία έχουν εκδοθεί εισιτήρια ως μέρος μιας ενιαίας συναλλαγής της εφαρμογής, θα πρέπει να μετακινηθούν μαζί με τον κάτοχο του «κινητού» εισιτηρίου.

Το εισιτήριο ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη και είναι έγκυρα επικυρωμένο 2 λεπτά μετά από την ενεργοποίησή του. Στην περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα πρέπει να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή πριν την είσοδό στο όχημα.

Αν το εισιτήριο βρίσκεται στη φάση των 2 λεπτών καθυστέρησης πριν την επικύρωση, οι επιβάτες θα πρέπει εισέλθουν στο όχημα μόνο από την μπροστινή πόρτα και να επιδείξουν την κινητό τους τηλέφωνο με το εισιτήριο στον οδηγό. Στην περίπτωση του μετρό, το εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται περίπου 2 λεπτά πριν την είσοδο στο σταθμό.

Τα εισιτήρια παραμένουν ενεργά καθ’ όλη την ονομαστική διάρκεια τους. Σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες επιδεικνύουν το εισιτήριό τους στους ελεγκτές κομίστρου, ανοίγοντας την εφαρμογή “TfA tickets” και επιλέγοντας το ενεργοποιημένο εισιτήριο από την καρτέλα “Τα εισιτήριά μου

Πρόστιμο

Σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου ή αγοράς καινούργιου οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους στη νέα συσκευή

Οι αποδείξεις για την αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου διατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mail).

Τα «κινητά» εισιτήρια λήγουν στο τέλος της ονομαστικής διάρκειας τους (π.χ. 70 λεπτά για το ενιαίο εισιτήριο και 24 ώρες για το ημερήσιο εισιτήριο) αφού επικυρωθούν, είτε μετά από έξι μήνες εάν δεν επικυρωθούν.

Σε περίπτωση επιβολής προστίμου λόγω εξαντλημένης μπαταρίας ο επιβάτης θα πρέπει να προσκομίσει φορτισμένη την συσκευή και το απόκομμα επιβολής προστίμου στη Διεύθυνση Κομίστρου των Συγκοινωνιών Αθηνών (Μετσόβου 15, Αθήνα).

Πληροφορίες από το euro2day.gr