Αγωγή στην Apple από τον David Einhorn

44

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, David Einhorn, έκανε αγωγή στην Apple, ζητώντας τη διανομή των κερδών της εταιρείας στους μετόχους της.

Ο ίδιος, μέσω της Greenlight Capital, κατέχει το 0,12% της εταιρείας, που μεταφράζεται σε 1,3 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Einhorn, προσπαθεί με αυτή την κίνηση να ασκήσει πίεση στην εταιρεία, ώστε η τελευταία να επιστρέψει μερικά από τα κέρδη ύψους 137 δισεκατομμυρίων στους μετόχους.

Ο ίδιος, ισχυρίζεται με δηλώσεις του στο Bloomberg πως «η Apple είναι μία εκπληκτική εταιρία, με εκπληκτικά προϊόντα και πολύ καλές προϋποθέσεις για το μέλλον. Από την άλλη μεριά, έχουμε μερικές προτάσεις στο πώς να βοηθήσουμε τους μετόχους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, αφήνοντας την Apple να ακολουθήσει το πλάνο της».

Στην ίδια λογική κινείται και ο οικονομικός αναλυτής, Toni Sacconaghi που υποστηρίζει στο CNBC, πως είναι λογικό, στην ανταγωνιστική αυτή εποχή η Apple να θέλει να έχει μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια, όμως τονίζει πως δεν χρειάζονται υπερβολές και πως όταν μία εταιρεία έχει ήδη 137 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία προσθέτει περίπου 40 δισεκατομμύρια, καταστρέφει την οικονομική αξία για τους μετόχους.

Η αγωγή του Einhorn βασίζεται σε ορισμένους κανόνες της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), που όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτοί οι κανόνες μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία.

Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μία κίνηση άσκησης πίεσης προς την εταιρεία, που αποσκοπεί στη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μετόχους.