7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

44

Η ESET, με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013), συμβουλεύει τους χρήστες πώς να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς διαφυλάσσοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του υπολογιστή τους. 

Παρόλο που η σύγχρονη τεχνολογία εγγυάται περισσότερη προστασία, γεγονός για το οποίο η ESET δεσμεύεται καθημερινά, δεν παύει να είναι αναγκαία και η συνετή online συμπεριφορά του χρήστη. Για το λόγο αυτό, ο Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET, δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη του χρήστη, από τις οποίες η σημαντικότερη όλων θα μπορούσε να θεωρηθεί η εξής: «Χρειάζεται να σκεφτόμαστε τι αποθηκεύουμε στο notebook μας και να αφαιρούμε τα ευαίσθητα δεδομένα». Πιο συγκεκριμένα:

1. Προστατεύετε πάντα τις συσκευές σας με password.  Αν κάποιος κλέψει τη συσκευή σας, θα πρέπει να «σπάσει» το password για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα και τους λογαριασμούς σας. Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να «σπάσει» ένας κωδικός, ωστόσο με το να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κερδίζετε περισσότερο χρόνο για να μπορέσετε να αναζητήσετε και να ανακτήσετε τη κλεμμένη συσκευή σας.

2. Κάνετε τακτικά backup των αρχείων σας. Ακόμη κι αν δεν μπορέσετε να ανακτήσετε την κλεμμένη σας συσκευή, δεν χρειάζεται να χάσετε όλα τα δεδομένα και τα προγράμματά σας. Τα τακτικά backups είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην κλοπή των αρχείων σας, τη στιγμή μάλιστα που προσφέρονται άπειρες επιλογές για backup, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για online backup.

3. Χρησιμοποιήστε κάποιο λογισμικό εντοπισμού της συσκευής. Δεν είναι απίθανο να μπορέσετε να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή σας, ειδικά αν η ίδια μπορεί να σας πει που βρίσκεται ή ακόμη και ποιος την έχει. Στο σημείο αυτό η λειτουργία ESET Anti-Theft αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος.

4. Μην αφήνετε τις συσκευές σας εκτεθειμένες σε κοινή θέα ειδικά σε δημόσια μέρη. Μία συσκευή εκτεθειμένη σε κοινή θεά, όπως στο αμάξι, στο αεροδρόμιο ή στην καφετέρια αποτελεί στόχο κλοπής. Μία πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της ESET στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι 1 στις 5 κλεμμένες συσκευές είχε κλαπεί από αυτοκίνητο, 12% από αεροδρόμιο, τρένο, λεωφορείο και 11% από εστιατόριο ή καφετέρια.

5. Κρυπτογραφήστε τα ευαίσθητα δεδομένα. Η αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων σε κρυπτογραφημένα αρχεία εμποδίζει την παραβίασή τους σε περίπτωση κλοπής. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η κρυπτογράφηση αρχείων διατίθεται δωρεάν στην πρόσφατη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων Microsoft Windows και apple Mac OS X.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ESET παρουσίασε τις νέες λύσεις ESET Smart Security® 6 και ESET NOD32®Antivirus 6, που διαθέτουν ενσωματωμένη τη λειτουργία AntiTheft, που επιτρέπει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ενός φορητού υπολογιστή που έχει κλαπεί ή χαθεί, ενώ, παράλληλα, η ειδικά σχεδιασμένη λειτουργία AntiPhishing προσφέρει σύνθετη προστασία ενάντια στην κλοπή ψηφιακών ταυτοτήτων. Με τη βοήθεια του AntiTheft ενεργοποιείται αυτόματα η παρακολούθηση της συσκευής που έχει χαθεί, δίνοντας τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματός της σε χάρτη, μόλις η συσκευή βρεθεί online.