2ο Technology Forum και βραβεία “Συνεργάζομαι”

70

Η σημασία του ΤechnologyForum και του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι», ως εργαλείων για την ανάπτυξη και προώθηση της κοινής δράσης, μεταξύ φορέων γνώσης -καινοτομίας και των φορέων της επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάγκη διεύρυνσης της πρωτοβουλίας όχι μόνον σε νέους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς, αλλά και γεωγραφικά, καθώς επίσης και σε φορείς του Δημοσίου, επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου TechnologyForumπου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πήραν μέρος οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των φορέων που συμμετείχαν στο TechnologyForumκαι στο νέο θεσμό επιβράβευσης «Συνεργάζομαι» για να ανακοινωθούν οι τρεις καλύτερες τεχνολογικές συμπράξεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Την συνέντευξη παραχώρησαν οι κ. Αθηνά Αηδονά, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος της ΑΖΚ, ο κ. Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του  ΑΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, ο κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, ο κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και ο κ. Παναγιώτης Αργυράκης, Επιστημονικός Σύμβουλος ICT στον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη. Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων συμμετείχαν και σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις τεχνολογικές συνεργασίες που επιτεύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με συντονιστή τον κ Βασίλη Γογγολίδη της Γ. Γραμματείας Έρευνας-Τεχνολογίας.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, υπογράμμισε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής, διότι, όπως εξήγησε, δε στηρίζεται σε πόρους του Δημοσίου. Παράλληλα, επισήμανε μια από τις δυσλειτουργίες του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου, την υποχρηματοδότηση της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και τόνισε τη σημαντική συμβολή των ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης σε αυτόν τον τομέα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΜΑΚ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δημιουργίας θερμοκοιτίδων καινοτομίας και υπογράμμισε το στόχο του πανεπιστημίου να ενισχύει όχι μόνον την ένταξη των νέων επιστημόνων σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά επίσης και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων από τους ίδιους.

Ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δημήτριος Λακασάς, αναφέρθηκε στο «οικοσύστημα καινοτομίας» της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει δύο «εχθρούς», την κακή χρήση των επιδοτήσεων και τον εγωκεντρισμό και  δύο «φίλους», τη συλλογικότητα και τη μόχλευση χρημάτων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο-ευρωπαικό τομέα με σκοπό να λειτουργήσει ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας. Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία του Τechnology Forum, όπου στην πράξη αποδεικνύεται η συλλογικότητα  και η ταχεία εξέλιξή του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε την ανάγκη εστίασης στην αγορά και της αξιοποίησης του «τριπλού έλικα», δηλαδή της συνεργασίας Πανεπιστημίων, Δημοσίου και Επιχειρήσεων. «Το σημαντικότερο για την οικονομία αλλά και για την καινοτομία είναι όχι η απορρόφηση κονδυλίων αλλά τα προγράμματα να καταλήγουν στην έκδοση τιμολογίων στην πραγματική εγχώρια και διεθνή αγορά» υπογράμμισε ο κ Λακασάς.

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Περικλής Μήτκας, υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για το TechnologyForum και το «Συνεργάζομαι» από καθηγητές, φοιτητές και ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ, κάνοντας πραγματικότητα την αντίληψη ότι το Πανεπιστήμιο εκτός από εκπαιδευτικός φορέας πρέπει να είναι και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κ. Μήτκας πρότεινε η πρωτοβουλία αυτή να «ανοίξει» και σε άλλους επιστημονικούς χώρους, όπως αυτοί της Υγείας και της Ενέργειας, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με επέκτασή του και στον τομέα των τροφίμων. Ζήτησε δε, το επόμενο Technology Forum να διεξαχθεί στο ΑΠΘ.

Oεπιστημονικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αργυράκης, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Υπουργείου στη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να υπάρχουν σαφή όρια και κανόνες για τους ιδιωτικούς φορείς. Ο κ. Αργυράκης, τόνισε ότι από το καλοκαίρι δύο νέα εργαλεία χρηματοδότησης, το νέο ΕΣΠΑ και το «πακέτο Γιούνκερ», θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στην ενίσχυση ανάλογων πρωτοβουλιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της πρωτοβουλίας σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς χωρίς θεματικούς περιορισμούς, σε όλη τη χώρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης κέντρων βιομηχανικής-τεχνολογικής αριστείας (competencecenters) και στην ανάγκη της δημιουργίας ενός ιδιωτικού fund,  μέσω της πρωτοβουλίας για την υποστήριξη καινοτομικών τεχνολογικών/επιχειρηματικών δράσεων.

Την εφαρμογή στην πράξη των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την ενεργή υποστήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επισήμανε η κ. Αθηνά Αηδονά, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Όπως είπε, η ύπαρξη στην Περιφέρεια προσωπικού ώριμου και ικανού να αξιοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες είναι εξαιρετικά σημαντική και για το λόγο αυτόν πρότεινε τη δημιουργία ενός «Συνεργάζομαι», προσανατολισμένου και στο δημόσιο τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Θεόφιλος Μυλωνάς, ζήτησε να αξιοποιηθεί η «μαγιά», όπως τη χαρακτήρισε, που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και δεν είναι άλλη από τους περίπου 120.000 φοιτητές της πόλης, ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην περιοχή. Τόνισε ότι, παρά την κρίση, υπάρχουν εταιρίες – παραδείγματα, οι οποίες αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες κατορθώνουν να κάνουν εξαγωγές. Επισήμανε ότι η 23 εταιρίες οι οποίες έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό «Συνεργάζομαι» είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία του θεσμού, ενώ τέλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη και ο ιδιωτικός τομέας να πάρει ρίσκα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και να μην περιμένει μόνο από το δημόσιο.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμιά μας είναι καλά, οι απόφοιτοί τους δεν αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα εξαγόμενα προϊόντα να έχουν μικρή προστιθέμενη αξία, καθώς είναι κοινότυπα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι νέοι επιστήμονες να αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε να εγκαταλείψουν τις καινοτόμες ιδέες τους, με προφανείς επιπτώσεις για τη χώρα. Ο θεσμός του «Συνεργάζομαι» είπε ότι είναι μια ευκαιρία οι νέοι να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με τη χρηματοδότηση και όχι την επιχορήγηση της αριστείας.

Στα ενθαρρυντικά του 2ου TechnologyForumκαταγράφονται  και οι 15 συναντήσεις με σκοπό την διεύρυνση συνεργασιών τις οποίες πραγματοποίησαν στελέχη προσέλκυσης επενδύσεων της EnterpriseGreece με εκπροσώπους των τεχνολογικών συμπράξεων που βραβεύτηκαν αλλά και των άλλων εταίρων που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.

Στις εργασίες του 2ο TechnologyForumσυμμετείχαν 40 εκπρόσωποι φορέων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εταιριών μεταξύ των οποίων οι MicrosoftΕλλάς, Oracle, ΕΤΕ, EnterpriseGreece.

 

 

 

    

                                                   Τα Βραβεία 1ου διαγωνισμού «Συνεργάζομαι»

 

 

 

To«ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά  μαθητών I –STUDENTTRIP» που αποτελεί τεχνολογική σύμπραξη των ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ / INFOTRIP Α.Ε. / G4STelematix Α.Ε. / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Α.Ε. / ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α.Ε αναδείχθηκε από τους 27 αξιολογητές της Ειδικής Επιτροπής, η καλύτερη συνεργασία στον Διαγωνισμό «Συνεργάζομαι» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2ου TechnologyForum. 

To σύστημα Ι-STUDENTTRIP που συντόνισε το ΙΜΕΤ του ΕΚΕΤΑ απέσπασε το πρώτο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που το συνοδεύει ενώ στην δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα του νέου θεσμού επιβράβευσης αναδείχθηκαν η σύμπραξη των Ergobyte / ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ / ΣΕΠΒΕ /ΓΓΕΤ με το «Σύστημα ιατροφαρμακευτικών υποδείξεων» και η συνεργασία Exothermia/ΑΠΘ για την «Ανάπτυξη και τις εφαρμογές μοντέλων νευρωνικών δικτύων για την προσομοίωση αντιρρυπαντικών συσκευών οχημάτων».Το 2ο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ ενώ το 3ο με 500 ευρώ.

Συνολικά στον 1ο Διαγωνισμό «Συνεργάζομαι» που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ βιομηχανικών φορέων, όπως είναι οι Εταιρίες Πληροφορικής και οι Βιομηχανίες και των Ερευνητικών Οργανισμών όπως είναι τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, υποβλήθηκαν 23 τεχνολογικές συμπράξεις (συνεργασίες) στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 90 φορείς από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετοχές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών συνεργασιών, όλες στο αντικείμενο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Στόχος του διαγωνισμού είναι να δώσει κίνητρα για Τεχνολογικές Συμπράξεις, ώστε να επιτευχθεί μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων και να αναπτυχθούν, με αποδοτικό τρόπο, νέα/καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο στόχος αυτός αποτελεί και τον πυρήνα της στρατηγικής ευφυούς εξειδίκευσης που προωθείται από την ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 και υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Διοργανωτές του 1ου «Συνεργάζομαι» και του 2ου TechnologyForum ήταν ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης  (ΕΚΕΤΑ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος  (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  (ΠΑΜΑΚ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ). Οι δύο θεσμοί ήταν υπό την αιγίδα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ενώ υπήρχε ενεργός συμμετοχή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU). Το φετινό TechnologyForum υποστηρίχθηκε και από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

 

Βραβείο

Τίτλος

Συντονιστής

Φορείς

Επικοινωνίαmail

1

Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών “I-STUDENT TRIP”

ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ

ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ / INFOTRIP Α.Ε. / G4S Telematix Α.Ε. / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Α.Ε. / ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α.Ε

Μαρία Μορφουλάκη

Τηλ. 2310-498.454

marmor@certh.gr

2

Σύστημα Iατροφαρμακευτικών Yποδείξεων

Ergobyte ΠληροφορικήΑ.Ε

Ergobyte / ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ / ΣΕΠΒΕ / ΓΓΕΤ

Ζαχαριάδου Μάρθα

Τηλ. 2310-288.434

mzachariadou@ergobyte.gr

3

Ανάπτυξη και εφαρμογές μοντέλων νευρωνικών δικτύων για την προσομοίωση αντιρρυπαντικών συσκευών οχημάτων

Exothermia

Exothermia /ΑΠΘ

Κώστας Κωτούλας

Τηλ. 2310-804.976